Georganiseerde vakanties: wandelen, mountainbiken, wegfietsen en tochten op sneeuwschoenen
 
Ruige bergkammen worden afgewisseld door lieflijke valleien. Er zijn verborgen grotten, bronnen, beekjes en op veel plaatsen kletteren de watervallen. Op de hoogvlakten kan een bulderende storm over gaan in een intense stilte. Moeflons, gemzen en reeën zijn hier thuis. In de herfst is het burlen van de bronstige herten tot ver in de omtrek te horen, terwijl de buizerd en de zwarte wouw in de lucht strijden om hun territorium.
Dit is de Cantal. Het prachtige vulkaangebergte waar uitbarstingen en lavastromen, eeuwenlange erosie en gletsjers tijdens en na de ijstijden een indrukwekkend landschap hebben nagelaten. Het ligt in het zuidelijke gedeelte van het grootste natuurpark van Frankrijk: "Parc Naturel Regional des Volcans d'Auvergne".
U ontmoet vriendelijke en behulpzame bewoners. Hun huizen zijn meestal nog gebouwd van vulkanisch gesteente waardoor de schilderachtige dorpjes hun authentieke karakter hebben behouden. De verlaten burons op de bergweiden boden de herders van het vee eeuwenlang onderdak. Nog steeds zijn deze stenen hutten markante herkenningspunten in het landschap.
 

De natuur van de Cantal blijft onder alle omstandigheden overweldigen. Waar de sneeuw in de verstilde wereld van de winter onder de sneeuwschoenen knarpt, geeft het voorjaar zeeën van bloemen met geuren die misschien vergeten waren. De zomers in dit rijke groene landschap hebben een aangenaam klimaat en ideale temperaturen om fysieke inspanningen te leveren. Voor de liefhebbers van actieve vakanties een droomscenario!"

 

Meerdaagse trektochten, Monts du Cantal

Wandelarrangementen waarbij na een nacht in het château de Prat Niau op pad gaat. Elke dag een ander traject, de tochten beslaan voor een deel de GR 400. U overnacht in een hotel, pension of gîte. Het verblijf daar is op basis van volpension: avondmaal, ontbijt en lunchpakket. De laatste nacht brengt u weer door in ons château. Alles is voor u besproken en geregeld.

Voorbeeld van een geweldig mooie trektocht met 8 overnachtingen:
- château de Prat Niau te Lascelle
- via de Courpou Sauvage naar Mandailles
- via de Puy Mary naar Le Claux
- via le Rocher de Aygue naar Le Falgoux
- via le Puy Violent naar Le Fau
- via de Puy Chavaroche naar Mandailles
- onderlangs de Cabrespine naar Prat Niau " château de Prat Niau te Lascelle
Rustdagen zijn niet opgenomen. U kunt (overleg vooraf) het programma inkorten of dagen er aan toevoegen. Wij kunnen ook voor het transport van uw bagage zorgen. Een goede fysieke conditie is vereist; u moet gewend zijn aan stevige wandelingen.
 
Kosten: € 60 per persoon per dag.
 
'Twee vakanties in één!', wandelvakantie met 6 overnachtingen
Verblijf in 'Le Clou' Bergpension en in Le château de Prat Niau.
Vier Nederlanders ontdekken de Cantal.
Le château de Prat Niau
Tjeert en Annemiek wonen in het vier eeuwen oude Le Château de Prat Niau, dat inmiddels gerestaureerd is en sfeervol ingericht met zes gastenkamers en een gîte d'étape. Le Château de Prat Niau ligt aan de rivier La Jordanne, beschut in de rust van de vallei. Het is omgeven door kleurrijke weiden.

'Le Clou' Bergpension
Jan en Trijnie wonen op 1.100 meter hoogte op de flank van de l'Elancèze, in de robuuste tweehonderd jaar oude bergboerderij 'Le Clou' met vijf gastenkamers, een chalet en enkele kampeerplaatsen. Bergpension 'Le Clou' en de stilte en het uitzicht over de vallei van de Cère zijn indrukwekkend.
 
 
Ontdekking
In de wereld zijn waarschijnlijk mooiere plekjes, maar wij (Tjeert, Annemiek, Jan en Trijnie) vallen voor de Cantal. Het is het avontuurlijke vulkaanlandschap met groene dalen en ruige bergkammen. Het zijn de in het wild levende dieren en de ontelbare plantensoorten. Het zijn de bloemen en de paddestoelen die wij ruiken, de geuren die wij vergeten waren. Het is het geluid van de sneeuw onder de schoenen, van de klaterende beekjes en het zingen van de vogels. Het is de vriendelijkheid van de bewoners, hun lente- en oogstfeesten met lokale muziek en dans. Kortom, wij zijn van de Cantal gaan houden. Wij willen u daarvan iets laten zien, horen, voelen, ruiken en proeven.
Enthousiast
Bij onze eerste ontmoeting herkenden wij het enthousiasme en de liefde voor deze streek. Wij herkenden de nieuwsgierigheid om de omgeving te verkennen en om meer over dit unieke gebied te weten te komen. Inmiddels kunnen wij u er dan ook aardig wat over vertellen. Wij vinden het leuk om te koken en onze gasten te verwennen met lekkere maaltijden in de sfeer van het Franse land. Kortom: wij hebben eenzelfde zorg en aandacht om onze gasten een boeiende vakantie te bieden.
Wandelen, wandelen en wandelen
Tussen 'Le Clou' Bergpension en Le Château de Prat Niau ligt zo'n mooi gebied, dat een mens er stil van wordt. Midden door dit oeroude landschap hebben wij een tocht uitgezet die gaat langs de Cascade de Faillitoux, over bergkammen, langs de top van de l'Élancèze en door lieflijke valleien met de oude burons. Het is het territorium van de zwarte wouw, van de moeflon en de chamois.
Samen bedachten we het 'Twee vakanties in één' - arrangement. Een vakantieweek waarin u te gast bent in beide 'chambres et tables d'hôtes'.
 
Arrangement
U begint in 'Le Clou' Bergpension, waar u 's avonds voor het diner verwacht wordt. Met een rugzak vol wandeltips bent u hier drie dagen te gast. De vierde dag kunt u, als u beschikt over een goede conditie en wandelervaring, de tocht lopen die onze pensions met elkaar verbindt. Als houvast geven wij een beschrijving en routekaart mee. De afstand is circa 16 kilometer met een stijging van ongeveer 700 meter en een wandeltijd van 7 uur. Wij zorgen ervoor dat uw bagage vervoerd wordt naar Le Château de Prat Niau, zodat u volop kunt genieten van deze wandeling. De volgende drie dagen zijn eveneens naar eigen wens in te delen. Ook in deze omgeving zijn prachtige wandelingen te maken. Natuurlijk kunt u ook een dag rust nemen of een van de stadjes in de omgeving bezoeken.
Het voor en najaar
In de Cantal heeft elk jaargetijde zijn charmes. Echte hoogtepunten zijn voor ons het voorjaar, als de brem en de gentiaan de weiden geel toveren en het najaar als de verkleuringen van de bomen de hellingen in 'vuur en vlam' zetten. Vaak worden dan ook in de dorpen en stadjes festiviteiten georganiseerd die in het teken staan van de lente en de oogst. Zo kennen wij het feest van de gele gentianen eind juni, de traditionele appelfeesten in oktober en niet te vergeten het kastanjefeest, waarbij het in de straten zo lekker ruikt naar geroosterde kastanjes.
Prijzen € 360 per persoon.
Diversen:
 - extra dagen, volpension per dag € 55
 - kinderen tot 12 jaar, verblijvend in de kamer van de ouder € 205
 - minimumaantal deelnemers: 2
 - te boeken in de periode half april t/m oktober
 - groepen van minimaal 6 personen kunnen na overleg het gehele jaar door boeken.
 - toeslag één persoon op een tweepersoonskamer: € 14 per dag.
 In overleg is uw verblijf anders in te delen of uit te breiden.
 
 Inbegrepen:
 - 7-daags verblijf met 6 overnachtingen waarvan 3 nachten in 'Le Clou' Bergpension en 3 nachten in Le Château de Prat Niau op basis van volpension: ontbijt, lunchpakket (alleen de laatste dag niet) en diner
 - verblijf in tweepersoons kamer
 - het transport van bagage en/of personen op de 4e dag
 - per reservering een topografische kaart en routebeschrijvingen.
Niet inbegrepen:
- heen- en terugreis
- persoonlijke uitgaven, zoals bijv. consumpties
- annulerings- en reisverzekering