1 2  
Latitude :45.0174862573626345°
1' 2.949"
Longitude :2.57011413574218752°
34' 12.4098"klik om het chateau te bekijken!
Fotogallerij
Fotogallerij
"Le Chateau de Prat Niau" Een pleisterplaats in zuid Frankrijk...

Rust houden’ en ‘voedsel geven’. Dat zijn de oorspronkelijke betekenissen van het oud-Franse woord pleisteren (paistre). Zo wordt duidelijk wat de basis is van onze pleisterplaats in de Auvergne. Le château, ons landhuis, in het dorp zelf "Le Château" genoemd, biedt de mogelijkheden om rust te houden en (vegetarisch) voedsel te ontvangen. Vanuit deze basis kunt u van de omgeving genieten. De bergen rondom maken onze locatie tot een paradijs voor wandelaars, fietsers en mountainbikers. Met onze ervaring en al het materiaal (IGN-kaarten, topoguides met een scala aan goed gemarkeerde routes) kunt u 'uit de voeten' ! We kunnen gasten uit diverse landen in hun eigen taal ontvangen. We hebben vijf gastenkamers in het château waar u kunt logeren op basis van logies met ontbijt, half-pension of vol-pension.

Naast het château staat de vroegere paardestal, nu geheel gerenoveerd tot Gîte de Prat Niau. Beneden in de  gîte zijn er diverse ruimtes met slaapplaatsen voor 8 à 10 personen. Boven is een grote zaal met een geheel ingerichte keuken. Dat maakt de gîte tot een basisplaats voor kleine groepen die op basis van zelfverzorging willen wandelen, fietsen en samenzijn. Is de groep wat groter (tot 20 personen) dan kunt u kamers uit het château er bij betrekken.

Vrij nieuw in ons aanbod is de gîte de Montagne « Le Grangeou »
Die gîte ligt nabij de route des crêtes in de vallée de la Jordanne (7 km bij ons vandaan). De twee eeuwen oude schuur is geheel verbouwd tot een prachtig 4 persoons vakantiehuis met een fabuleus uitzicht op de Monts du Cantal.


Het groene hart van Frankrijk

We kunnen ons voorstellen dat u eerst meer wilt weten over het gebied in Frankrijk waar wij onze pleisterplaats hebben ingericht en over het huis en zijn omgeving. Zoals gezegd gaat het om de Auvergne, het groene bergachtige hart van Frankrijk. In het zuiden daarvan ligt het departement de Cantal met het gelijknamige gebergte (tot 1855 m). Hoofdstad van de Cantal is Aurillac en vanaf die stad is het 15 kilometer verder naar het dorp Lascelles, waar Prat Niau als gehucht onder valt.
Over de Auvergne is natuurlijk heel wat te vertellen. Het is het land van de uitgedoofde vulkanen, van schone riviertjes en beken, van trotse kastelen op uitstekende rotspunten en van oude stadjes en dorpjes met Romaanse kerken. Én het land van grazige weiden met roodbruine koeien. Voor vakantiegangers en (andere) rustzoekers is het duidelijk dat hier een schat aan mogelijkheden aanwezig is voor een wandeling, een fietstocht, voor watersport en ‘s winters voor ski-tochten.
Zestig kilometer naar het westen stroomt de Dordogne, evenver naar het zuiden de Lot; rivieren die geschikt zijn voor boeiende kanotochten. Op 40 km. ligt een stuwmeer met badstranden en op dezelfde afstand naar het oosten bevindt zich het skigebied van Super Lioran. Aurillac biedt daarnaast een interessante aanvulling als stad met veel winkelpromenades en levendige markten. Voor de fijnproevers is het goed te weten dat de Cantal bekend staat als een heerlijk kaasgebied.
Het dorpje Lascelles, vooral bekend om z’n 11-de eeuwse Romaanse kerk, ligt aan de weg van Aurillac naar de Puy Mary, in de vallei waar de rivier de Jordanne door stroomt. Veel fietsers nemen deze route omdat de Puy Mary, bekend van de Tour de France, een uitdagende col heeft. In het dorp Lascelles staat Prat Niau aangegeven. De weg die eerst omhoog voert, biedt na 500 meter een verrassende blik op de toren van het château tegen de achtergrond van een beboste helling. De park-achtige omgeving (we hebben 3,5 hectare terrein) bestaat grotendeels uit grasland dat door een beekje wordt doorsneden en deels door de rivier de Jordanne wordt begrensd.


Het huis heeft een ommuurde tuin en een boomgaard. Het dateert van 1605 en is gerenoveerd zonder dat de oude stijl is aangetast: grote gepleisterde muren met hoekstenen die bloot gelaten zijn, vensters met luiken, daken bedekt met lauzes (leisteen) en voorzien van lucarnes (dakkapellen). Aan de andere kant van de weg naast het huis staat de gîte, voorheen een paardenstal. Ook dit gebouw is geheel gerenoveerd. Het huis heeft in de zuidgevel in het midden een dubbele deur die toegang geeft tot een brede gang. Links en rechts bevinden zich ruime vertrekken waaronder de eetzaal. Daarin valt de enorme cheminée Auvergnate (open haard) op. Op de begane grond bevindt zich één kamer die toegankelijk is met een rolstoel. De andere gastenkamers bevinden zich op de eerste etage. Alle kamers hebben een geïntegreerde badkamer, zijn centraal verwarmd en hebben openslaande ramen .


De kamers 
De kamers zijn zo’n 20 tot 30 m2 groot (incl. badkamer). Op bijgaande tekening is de situering te zien. De prijzen zijn vermeld bij de gegevens over de kamers. De kamers 5 en 6 zijn geschikt als gezinskamer. Daar kunnen 1 of 2 bedden bij geplaatst worden.


Eten
- U kunt een lunchpakket bestellen.
- Als u gebruik maakt van de vegetarische maaltijd van het huis kunt u dat 's ochtends aangeven.


le Gîte de Prat Niau
De gîte naast het huis heeft ook een dubbele deur als ingang met links en rechts twee vier- à vijfpersoons verblijven. De slaapkamers hebben elk een verdieping; daarop staat een twee-persoonsbed en onder drie éénpersoonsbedden. De sanitaire ruimte ligt centraal en zodanig gesplitst dat elke kamer zijn eigen douche, was en toiletplaats heeft. De etage is via een natuurstenen trapje buitenom bereikbaar. Maar ook van binnenuit via een wentelrap. In de zaal is het oude gebinte zichtbaar gebleven. De muren, tussen de staande balken, zijn uit keien opgebouwd. Er is een geheel geoutilleerde keuken. Het ruime terras is voorzien van  tuinmeubels; bij goed weer kunt u met z'n allen daar dineren en recreëren. Het terras biedt een prachtig uitzicht op de boomgaard en de vallei met haar bergkammen.
Kortom : een puike accomodatie voor een groep vrienden of twee gezinnen.

Tarief Gite de Prat Niau (het gehele jaar door).

- Voor 8 à 10 personen slaapgelegenheid ( 2 kamers met een zwevend vloertje).

-  Grote zaal (70 m2) met een geïntegreerde keuken.

- Terras met tuinmeubels en bbq.

- Het beddegoed wordt door ons verstrekt.

- Eindschoonmaak eventueel à 50 euro (naar uw keuze).

Per week 700 euro.
Lang weekend 275 euro.
Verblijf van 3 dagen 350 euro.

Voor groepen van om en nabij de 20 personen vormt dit aanbod van onze gehele accomodatie een ideale gelegenheid voor familie feesten, réunies, fietsvrienden, cursusbijeenkomsten enz. Voor een week ligt de prijs op bassis van zelfverzorging op zo'n 2000 euro.

 

Het cursusarrangement
Onze accomodatie is, door de ruime zaal in de gîte, ook geschikt als locatie voor cursusactiviteiten. U kunt uw bezinningsweek, seminair en dergelijke bij ons uitvoeren. Wij kunnen uw verblijf geheel verzorgen: ontbijt, lunch, maaltijd, koffie/thee.
We kunnen een arrangement naar uw wensen opstellen. De variabelen in de arrangementen zijn: vervoermiddel, groepsgrootte, slaapsituatie en verblijfsduur.
 

Op ons terrein is er gelegenheid tot tafeltennis, badminton, volleybal, tafelvoetbal, sjoelen, jeu de boules, poedelen in de rivier de Jordanne, enzovoort. Verder zijn er enkele fietsen te leen. We hebben gedetailleerde kaarten van de regio, een scala aan wandel- en fietsroutes en toeristische informatie over kastelen, kerken, middeleeuwse stadjes, stuwmeren, enzovoort. Op 8 km is een verhuurpunt van ski’s en terreinfietsen en op 10 km zijn ski de fond (lang-lauf) pistes. Wij hebben raquettes (sneeuwschoenen) te huur. In de omgeving zijn diverse restaurants waar u van streekgerechten kunt genieten.

Tijdig reserveren telefonisch of schriftelijk. U krijgt een schriftelijke bevestiging.

 

Adres:

Le Château de Prat Niau

Annemiek van Steenbrugge en Tjeert Kok

15590 Lascelles Frankrijk
Tel.: 00 33 471 479 403
tjeertkok@hotmail.fr